Yakıt Pompası Nedir

Yakıt pompası yakıtı benzin deposundan motora gönderir. Benzin ve mazot aktarma pompası olarak da bilinen bu pompalar aracınızın mekaniğinin hayati bir parçasıdır ve depodaki gazı yakıt sisteminden geçirerek motora gönderir. Bu işlem sırasında benzin bir yakıt filtresinden geçerek yakıt enjektörlerine ulaşır ve ardından silindirlerin içinde yanar.

Pompa olmadan benzinin motora ulaşması mümkün olmaz ve pistonlar aktarma organlarına güç sağlamak için yeterli yakıta sahip olamaz.

Modern otomobillerde yakıt pompaları genellikle elektrikle çalışır ve doğrudan yakıt deposunun içinde veya üzerinde bulunur. Yakıt pompaları gerekli miktarda yakıtı depodan motora gerekli basınçta iletmek üzere tasarlanmıştır.

Mekanik yakıt pompaları

Eski araçlarda mekanik yakıt pompaları, yakıtı karbüratöre taşımak için pistonlar veya diyaframlar kullanır ve daha sonra silindirlere püskürtür.

Elektrikli yakıt pompaları

Ancak daha yüksek yakıt basıncına ihtiyaç duyan elektronik yakıt enjeksiyon sistemlerine sahip modern araçlarda elektrikli yakıt pompaları bu görev için daha uygundur. Modern araçlarda genellikle benzin deposunun içine monte edilmiş ve bir DC elektrik motoruyla çalışan elektrikli yakıt pompaları bulunur. Elektrikli yakıt pompaları ayrıca soğuk benzinle kaplandıkları ve motordan uzağa monte edildikleri için yangın riskini de azaltır.

Yakıt pompasının değişiminin zorluğu ve maliyeti aracın tasarımına bağlıdır ve ancak sorunun elektrikle veya yakıt hatlarıyla ilgili olmadığı belirlendikten sonra yapılmalıdır.

Yakıt pompası problemleri

Otomobilinizin, kamyonunuzun veya SUV’unuzun yakıt pompası ortalama 150.00 km’den fazla dayanır. Çoğu insan yakıt pompalarını hiçbir zaman değiştirmek zorunda kalmaz. Ancak tabii ki yakıt pompanızda sorunlar oluşabilir ve bir sorun olup olmadığını anlamak mümkündür.

Kötü bir yakıt pompasının belirtileri nelerdir? Yakıt pompalarını tamir etmenin yolları nelerdir?

Şimdi arızalı yakıt pompaları konusuna ve yakıt pompanızın ne zaman bozulduğunu, ne zaman yakıt pompanızı değiştirme ihtiyacı duyabileceğinize dair bilgiler verelim.

Yakıt Deposu Gürültüsü

Hasarlı bir yakıt pompası, benzin deponuzdan duyacağınız yüksek bir vınlama sesi çıkarabilir. Yakıtınız azaldığında veya deponuzdaki yakıt kirlendiğinde de pompa bu sesi çıkarabilir. Pompanızın çıkardığı normal ses düşük bir uğultudur. Yüksek sesle vınlama bir sorun olduğunu gösterir.

Zor Çalıştırma

Aracınızın yakıt pompası depodan motora gaz gönderemezse, aracınızı çalıştırmakta sorun yaşarsınız. Pompa yeterli gazı itemediği için araç çalışmakta zorlanacaktır. Aşınmış bir pompa basıncını kaybeder ve motor benzin açlığı çeker.

Tekleyen Motor

Yakıt pompanız, aracınızı çalıştırdığınızda motora gaz göndermeyi durdurmaz; aynı zamanda aracınızın hızına göre de gaz pompalar. Pompa yüksek hızlarda sabit bir gaz akışı sağlayamazsa, aracınızın motoru tekleyecek ve durma tehlikesiyle karşı karşıya kalacaktır.

Gerçek Durma

Motorunuz pompadan ihtiyaç duyduğundan daha az miktarda bile gaz alıyorsa, muhtemelen durmayacaktır. Ancak pompa motorunuzun aşırı ısınmasına neden olursa duracaktır. Eski ve yıpranmış bir pompa motoru çok ısınabilir ve bu da tüm motorunuzu aşırı ısıtabilir.

Güç Kaybı

Dik yokuşları çıkarken veya yük yüklerken aracınızın güç kaybettiğini fark ederseniz, suçlu yakıt pompanız olabilir. Daha yüksek hızlarda olduğu gibi, motor stres altında çalışmak için daha fazla benzine ihtiyaç duyar. Pompa düzgün çalışmıyorsa güç kaybedersiniz.

Güç Dalgalanması

Şimdiye kadar motor yeterince gaz almazsa ne olacağından bahsettik. Çok fazla gaz aldığında ne olur? Pompa motora çok fazla yakıt itiyorsa, sürüş sırasında güç dalgalanmaları, yani hız artışları ve düşüşleri fark edersiniz, bu da…

Daha Düşük Yakıt Verimliliği

Yakıt pompanız motora çok fazla yakıt ittiği için normalden daha fazla gaz yakarsınız. Bu da arabanızı, kamyonunuzu veya SUV’unuzu beslemek için benzin istasyonuna daha fazla gitmeniz anlamına gelir. Dolumlar arasında ne kadar kilometre yaptığınızı takip ediyorsanız ve bir düşüş fark ederseniz, sorun pompanızda olabilir.

Ölü Motor

Son olarak, aracınız akü, alternatör, marş motoru, yakıt filtresi veya yakıt pompası nedeniyle çalışmayabilir. Tüm bunlar aracınızın çalıştırılmasında rol oynar. Pompa çalışmıyorsa, aracı çalıştırmak için yanma odasına gaz gönderemezsiniz.

 

Yakıt Pompaları


Bize WhatsApp'tan ulaşın