DSG Şanzıman Kartı Nedir ve Nasıl Çalışır?
AyrEkspres2023-04-01T19:40:45+03:00DSG, araçlarda kullanılan bir otomatik şanzıman türü olan Direct Shift Gearbox’ın kısaltmasıdır. DSG şanzıman, manuel ve otomatik şanzımanların en iyi yönlerini birleştiren çift kavramalı bir sistemdir.
DSG şanzıman kartı, DSG şanzımanda vites geçişlerini yöneten kontrol modülünü ifade eder. Şanzıman kartı, gaz kelebeği konumu, araç hızı ve motor yükü dahil olmak üzere araçtaki çeşitli sensörlerden girdi alır. Daha sonra bu bilgileri kullanarak sürüş koşullarına göre seçilecek uygun vitesi belirler.
DSG şanzıman kartı, biri çift sayılı vitesler ve diğeri tek sayılı vitesler için olmak üzere iki ayrı kavramayı kontrol eder. Şanzıman kartı kullanılacak bir sonraki vitesi önceden seçerek güç kaybı olmadan yumuşak ve hızlı vites değişimlerine olanak tanır.
Sürücü gaza bastığında, şanzıman kartı mevcut vites için debriyajı devreye sokarken aynı anda bir sonraki vites için debriyajı devreden çıkarır. Bu, güç dağıtımında herhangi bir kesinti olmadan vitesler arasında sorunsuz bir geçiş sağlar.
DSG şanzıman kartı ayrıca araç hareket halindeyken vites değişimini engelleme veya fren pedalına basılmadığı sürece motorun çalışmasını önleme gibi çeşitli güvenlik özellikleri de içerir. Genel olarak DSG şanzıman kartı, aracın sorunsuz, verimli ve güvenilir bir şekilde çalışmasını sağlayan DSG şanzıman sisteminin önemli bir bileşenidir.
DSG, vites geçişlerinin elektronik olarak kontrol edildiği bir manuel şanzımandır. DSG’yi benzersiz kılan, 2 debriyaj tarafından çalıştırılan 2 ayrı vites setine sahip olmasıdır.
DSG’yi daha detaylı anlatmak gerekirse DSG, basit bir ifadeyle, tek bir muhafaza içinde bulunan ve tek bir ünite olarak çalışan iki ayrı manuel vites kutusudur (ve debriyajlardır). 2 vites seti ve 2 debriyajın avantajı, bir vites seti ve debriyajın aracı sürerken devreye girmesi ve ikinci debriyajın güç aktarımı için bekleyen bir sonraki vitesi önceden seçmiş olmasıdır. Güç uygulanmadan önce bir sonraki vites önceden seçilmiş olduğundan, vites değişimi saniyenin sadece 3-4 100’de biri kadar sürer. Güç, çekiş veya hızlanmada neredeyse hiç kesinti olmaz.
Bunu ayrıntılı olarak açıklayalım. IC motoru iki debriyaj paketini tahrik eder. Dış debriyaj paketi 1, 3, 5 ve geri vites dişlilerini tahrik eder – dış debriyaj paketi iç debriyaja kıyasla daha büyük bir çapa sahiptir ve bu nedenle daha büyük tork yüklerini kaldırabilir. İç debriyaj paketi 2, 4 ve 6 numaralı dişlileri tahrik eder.
Standart büyük kuru tek plakalı debriyaj yerine, altı vitesli DSG için her bir debriyaj paketi dört küçük ıslak serpiştirilmiş debriyaj plakasından (bisiklet ıslak çok plakalı debriyajına benzer) oluşur. Alan kısıtlamaları nedeniyle, iki debriyaj grubu eş merkezli ve şanzıman içindeki miller içi boş ve aynı zamanda eş merkezlidir. Alternatif debriyaj takımının vites setleri önceden seçilebildiğinden (vites kutusunun ‘kullanılmayan’ bölümü aracılığıyla öngörülü vitesler etkinleştirilir), tork aktarımı bir debriyaj takımından diğerine basitçe değiştirildiği için vites değiştirme sırasında güçsüz kalma süresi önlenir.
Biraz istatistiksel karşılaştırma: DSG’nin vites yükseltmesi sadece 8 milisaniye sürerken, Ferrai 430 SF’deki sıralı manuel şanzımanın vites yükseltmesi 60 milisaniye veya Ferrari Enzo’da 150 milisaniye sürmektedir.
Kaynak: Abhishek Arijit
Volkswagen, Audi, Skoda, Seat araçlar için uygun olan 7 ileri DSG şanzıman kartımızı görmek için lütfen tıklayınız.
Sıfır ürün, en uygun fiyat, tek çekim.
LEAVE A COMMENT
Yorum yapabilmek için oturum açmalısınız.