Volkswagen’in Çift Kavraması Otomatik Şanzıman Teknolojisinde Neden Bu Kadar Önemli Bir Kilometre Taşı?
AyrEkspres2023-04-01T19:31:05+03:00VW Çift Debriyaj - Enine Vs. Uzunlamasına
DSG çift kavramalı şanzıman devrim niteliğinde bir fikirdi çünkü iki kavrama kullanıyordu. Bu debriyajlardan biri, daha önce birçok otomatik şanzımanda normal olan gecikmeli vites geçişinin aksine daha yumuşak ve daha kusursuz vites geçişine olanak sağlamak için bir sonraki beklenen vites oranını önceden sıralıyordu.
Bu şanzımanın otomotiv dünyasına yaptığı katkının kapsamına bakmadan önce, "Enine DSG" ve "Boyuna DSG" olmak üzere mevcut iki ana varyantı doğru bir şekilde anlayalım.
Enine DSG nedir?
Enine DSG 2003 yılında piyasaya sürüldü ve dünyada türünün ilk örneğiydi. İlk olarak sadece Almanya pazarında VW Golf Mk4 R32'de kullanıldı, ancak vites kutusunun küreselleşmesi uzun sürmedi. İlk grupta 6 vitesli ve daha sonra 2008 yılında 7 vitesli DSG ünitesi olmak üzere iki farklı hız geliştirildi. 2010 yılında 7 vitesli bir ünite daha geliştirildi.
Uzunlamasına DSG nedir?
Enine DSG'nin başarısından sonra VW'nin sahibi olduğu Audi, DSG ünitesinin 7 vitesli uzunlamasına S tronic versiyonunu geliştirdi ve belirli Audi araçlarında kullanıldı. Tasarımı eş merkezli çift ıslak çok plakalı enine üniteye benziyordu, ancak bir dizi ek plakanın yanı sıra tamamen yeni bir yağlama sistemine sahipti.
Enine ve boyuna DSG varyantlarının tüm çeşitlerine bakıldığında, sadece 2 istisna dışında büyük çoğunluğu ıslak debriyajlı sistemler kullanmıştır: 250 lb-ft'ye kadar torka sahip DQ200 (enine) 7 vitesli ve VW Jetta TSI Hybrid'de kullanılan DQ200e (enine) 7 vitesli. Bu vites kutularının her ikisinde de kuru kavrama tipi kullanılmıştır.
DSG Neden Bu Kadar Önemli?
VW tarafından üretilen bu otomatik şanzımanlar neden bu kadar önemli? DSG'nin icadının ve uygulanmasının otomotiv tarihinde önemli bir anı işaret etmesinin ana nedenlerine daha yakından bakalım.
Manuel ile Otomatik Arasındaki Otomatik Performans Uçurumunun Kapatılması
DSG'yi bu kadar önemli kılan ilk ve tartışmasız en önemli şey, manuel ve otomatik otomobiller arasındaki performans farkını anlamlı bir şekilde azaltmasıdır. Bu çift debriyajlı sistem ortaya çıkmadan önce, herhangi bir performans coşkusuna sahip bir araba istiyorsanız, o zaman bunun manuel bir araba olması gerektiği bir veriydi. Bu nedenle tüm büyük spor otomobil ve süper otomobil üreticileri manuel şanzımanlara yöneldi.
Otomatik şanzımanlar oldukça yumuşak, kolay ve kesinlikle kullanışlıydı. Vites değiştirme konusunda endişelenmek istemeyen ve bunun yerine sadece huzur içinde seyir etmeye odaklanmak isteyen biraz daha yaşlı, daha olgun sürüş kalabalığı üzerinde çok fazla etkiye sahipti. Ayrıca manuel "düz vitesli" araçların daha kolay bir seçenek olarak hızla gözden düştüğü ABD gibi ülkelerde de hızla norm haline geldiler.
DSG çift kavramalı üniteler tüm bunları değiştirdi. Otomatik araçların sportif ve eğlenceli olabileceğini kanıtladılar ve ek bir bonus olarak birçok sürücüye manuel vites moduna geçerek ve direksiyona monte edilmiş vites değiştiricilerle vites değiştirerek kontrolü yeniden ele alma seçeneği sundular. Bir anda her şeyin en iyisine sahip olmak mümkün oldu ve insanlar buna bayıldı. DSG'nin gelişimi olmasaydı, çoğu kişinin varsayılan olarak manuel otomobilleri tercih ettiği Avrupa gibi bir kıtada otomatiklerin bu sportif üne sahip olup olmayacağı şüphelidir.
Otomatik Araçların Yakıt Ekonomisinin İyileştirilmesi
DSG, performansın yanı sıra otomatik araçların yakıt verimliliğini artırmak için de çok şey yaptı. Otomatik araçların manuel araçlara kıyasla daha fazla benzin tüketmesi, İngiliz ve Avrupalı sürücüleri yakıt faturalarının bir gecede fırlayacağı korkusuyla bu araçları tercih etmekten alıkoyan bir başka faktördü. Ancak DSG tüm bunları değiştirdi.
VW DSG şanzımanın tipik bir otomatik şanzımana göre yüzde 15 ila 20 arasında daha verimli olduğu ve bir kez daha otomatikler ile manueller arasındaki bir başka boşluğu kapatmaya yardımcı olduğu gösterilmiştir.
Otomatik Şanzıman Evriminde Önemli Bir Aşama
Tork konvertörleri kullanan otomatik şanzıman, yıllar içinde sadece marjinal olarak gelişen oldukça durağan bir teknolojiydi. Doğru türde yenilikler uygulandığında otomatik vites değiştirme teknolojisiyle ne kadar çok şey yapılabileceğini gösteren şey 2000'li yılların başında DSG'nin icadı oldu. DSG, daha fazla vites oranına sahip - bazı OEM'ler artık 9 ve 10 vitesli otomatik şanzımanlara sahip araçlar sunuyor - hem kullanışlı hem de keyifli bir sürüş deneyimi sunabilen yepyeni bir dinamik otomatik şanzıman çağını başlattı.
Avrupalıları Bile Otomatiğe Geçmeye Teşvik Ediyor
Yukarıda da değindiğimiz gibi, çok özel bir neden olmadıkça hiçbir Avrupalının gerçekçi bir şekilde otomatik şanzımanı tercih etmeyeceği onlarca yıldır bilinen bir durumdur. Örneğin, günlük olarak yoğun trafikle uğraşan bazıları otomatik şanzımanları, özellikle de "sürünme" moduna sahip olanları daha kolay buluyordu ve manuel şanzımanla mücadele eden genç sürücüler otomatik şanzımanla sürüş testlerini geçmenin daha kolay bir yolunu bulabiliyordu.
Bu koşulların dışında, insanların bilinçli olarak otomatik bir şanzıman seçmesi oldukça nadirdi. Elbette şimdi tüm bunlar değişti, çünkü 2019-2020 model yıllarında ilk kez otomatik araçların yeni otomobil satışları manuel araçları geride bırakıyor. DSG'nin ortaya çıkışı bu başarının büyük bir parçasıydı.
Her Türlü Arabayı Daha Sportif Yapıyor
Son olarak, DSG'yi bu kadar çekici ve otomotiv tarihinde bu kadar önemli kılan şeylerden biri, bu tek şanzıman konseptinin çok çeşitli araç türlerine uygulanabilir olmasıdır: benzinli araçlar, dizeller ve hatta plug-in hibrit elektrikli araçlar (PHEV'ler). Araç türü ne olursa olsun, bir DSG ünitesinin eklenmesiyle daha canlı, daha parlak ve daha eğlenceli hale getirilebilir. Bu katkı, otomotiv tarihinin tüm yılları boyunca tek bir şanzıman teknolojisi tarafından neredeyse eşsizdir.
DSG ünitesine sahip bir otomobil kullanacak kadar şanslıysanız, bunun benzersiz ve karmaşık bir mühendislik teknolojisi parçası olduğunu unutmayın. Bu nedenle en iyi durumda tutmak için düzenli bakım gerektirir. DSG'nin planlı bakımını atlamayın ve size iyi hizmet etmeye devam etsin!
Kaynak: Milta Technology
Volkswagen, Audi, Skoda, Seat araçlar için uygun olan 7 ileri DSG şanzıman kartımızı görmek için lütfen tıklayınız.
Sıfır ürün, en uygun fiyat, tek çekim.
LEAVE A COMMENT
Yorum yapabilmek için oturum açmalısınız.