Motor yağı alırken nelere dikkat etmek gerekir?

Motor yağı seçerken tüm seçenekler göz önüne alındığında, arabanız için doğru yağı seçmek zor bir iş gibi gelebilir. Çeşitli yağ seçenekleri hakkında bir çok bilgi olsa da, ilk adım olarak aracınızın kullanım kılavuzuna bakmanızı öneririz.

Aracınızın kullanım kılavuzu, 10W-30 gibi standart bir format veya daha alışılmadık bir şey olsun, önerilen yağ ağırlığını listeleyecektir. Bu sayı, kullanmanız gereken yağın viskozitesini (veya kalınlığını) ifade eder. Yağınızı hangi ağırlık ve tipte, mevsimlere ve araçtan beklenen kullanımına göre ayarlamalısınız. Ilımlı sıcaklıklarda düzenli kullanım için, kullanıcı el kitabınızda listelenenler uygun olacaktır.

Viskozite nedir?
Viskozite, bir sıvının akmaya karşı gösterdiği direnci ifade eder. Çoğu motor yağının viskozitesi, sıfır derece Fahrenhayt’ta ne kadar kalın olduğuna göre derecelendirilir (kış anlamına gelen W’den önceki sayı ve 212 derecedeki kalınlığı ile temsil edilir (viskozitedeki çizgiden sonraki ikinci sayı ile temsil edilir).

Motor yağı ısındıkça incelir ve akıcı hale gelir, soğudukça kalınlaşır. Nedeni dahilinde, daha kalın yağ genellikle hareketli parçalar arasında daha iyi bir yağlama tabakası sağlar ve motorunuzun hayati bileşenlerini daha iyi sızdırmaz hale getirir. Sıcakta çok fazla incelmeye direnmesine yardımcı olacak doğru katkı maddeleriyle, bir yağ soğukken bir viskoziteye ve sıcakken başka bir viskoziteye göre derecelendirilebilir. Yağ incelmeye ne kadar dirençli olursa, ikinci sayı (örneğin 10W-40’a karşı 10W-30) o kadar yüksek olur.

Düşük sıcaklıklarda, yağın motorunuzdaki tüm hareketli parçalara düzgün şekilde akabilmesi için aşırı kalınlaşmaya karşı dayanıklı olması gerekir. Aşırı kalınlık, motoru çalıştırmayı zorlaştırabilir ve bu da yakıt ekonomisini azaltır. Yağ çok kalınsa, motor kısmen yağ banyosuna daldırılmış olan krank milini döndürmek için daha fazla enerji gerektirir. Soğuk hava performansı için W’den önce daha düşük bir sayı daha iyidir, bu nedenle kış kullanımı için tipik olarak 5W’lık bir yağ önerilir. Bununla birlikte, sentetik yağlar soğukken daha kolay akacak şekilde formüle edilebilir, böylece 0W derecesini karşılayan testleri geçebilirler.

Sentetik ve Konvansiyonel Motor Yağı Arasında Nasıl Seçim Yapılır?

Premium Konvansiyonel Yağ: Bu yağ, standart yeni araba yağıdır. Otomobil üreticileri genellikle daha düşük sıcaklıklar için 5W-20 veya 5W-30 yağ, daha yüksek ortam sıcaklıkları için isteğe bağlı olarak 10W-30 yağ belirtir. Bu üç derecelendirme, yoldaki çoğu hafif hizmet aracını kapsar. Daha da önemlisi, yağı ve filtreyi düzenli olarak değiştirmektir. Yağınızı her 10.000-15.000 km veya dört ayda bir yılda en az 2 kez değiştirmenizi öneririz.

Tam Sentetik Yağ: Yüksek teknolojili motorlar veya ağır hizmet kullanımları için üretilmiş yağlar sentetik katkı maddeleriyle doludur. Bu yağların etiketleri, viskozite indeksinden tortulara karşı korumaya kadar tüm kritik alanlarda üstün, daha uzun ömürlü performans için sıkı özel testlerden geçip geçmediklerini gösterir. Düşük sıcaklıklarda daha iyi akarlar ve yüksek sıcaklıklarda en yüksek viskoziteyi korurlar. Bu yağlar pahalıdır ve her motorun bunlara ihtiyacı yoktur. Hatta motorunuzun ihtiyaç duyduğu bazı özellikler olabilir.

Sentetik Karışım Yağı: Bu yağlar, organik yağ ile karıştırılmış bir doz sentetik yağ içerir ve biraz daha ağır motor yükleri ve yüksek sıcaklıklar için koruma sağlamak üzere formüle edilmiştir. Bu genellikle daha az uçucu oldukları anlamına gelir. Bu nedenle çok daha az buharlaşırlar, bu da yağ kaybını azaltır ve yakıt ekonomisini artırır. Bu yağlar, ağır yükleri taşımak gibi motora daha fazla yük bindiren faaliyetler için ekstra koruma isteyen pikap veya SUV sürücüleri arasında popülerdir. Ayrıca tam sentetiklerden çok daha ucuzdur.

LEAVE A COMMENT


Bize WhatsApp'tan ulaşın